Svátek má

Blahoslav
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
Generic selectors
Pouze přesné shody
Hledat v titulku
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.

Oceňme drony. Jsou již i samostatným předmětem studia na Technické fakultě ČZU v Praze

V souladu s posledními trendy vývoje v oblasti autonomních prostředků a požadavky precizního zemědělství otevřela Technická fakulta ČZU v Praze nový volitelný předmět Konstrukce a aplikace UAV. Reaguje tak na stále sílící tlak na používání chytrých technologií v zemědělství.

Studijní novinka na seznamu volitelných předmětů Technické fakulty ČZU nabízí studentům možnost dozvědět se něco o konstrukci dronů a jejich aplikacích, seznámí je s právní problematikou spojenou s provozováním UAV (bezpilotní letecké prostředky) a se zpracováním dat a leteckých snímků. Praktická cvičení jsou zaměřena na reálnou výrobu, testy a plánování letů.

„Náš nový předmět Konstrukce a aplikace UAV je koncipován jako úvod do problematiky. Po jeho absolvování by studenti měli být schopni dobré orientace ve světě autonomních létajících prostředků, měli by chápat procesy řízení, fyziku letu, legislativu spojenou s provozem v EU. Nový předmět je zároveň odpovědí na požadavky digitalizace zemědělství. Připravuje studenty v souladu s konceptem Průmysl/ Zemědělství 4.0,“ říká garant nového předmětu doc. Jitka Kumhálová, Ph.D.

Termín Zemědělství 4.0 se objevuje stále častěji a v zásadě jde o čtvrtou vlnu zemědělské revoluce. Chytré zemědělství je postaveno na používání chytrých technologií, jejichž součástí jsou i bezpilotní letecké prostředky neboli drony. Satelitní navigace, automatické drony a bezpilotní letadla mohou zemědělcům pomoci při mapování jejich pozemků. To může například v reálném čase odhalit změny v půdě i vegetaci a určit stav vlhkosti půdy. Drony dnes dokážou rostliny i přímo zavlažit. Integrované mapování mnoha různých částí polí a sledování různých faktorů umožňuje identifikovat problémy a případně je eliminovat, což může vést k vyšším výnosům. Brzy bude možné takto aplikovat i postřiky a hnojiva – přesně, šetrně a automaticky.

Kromě nesporných výhod využití dronů v zemědělství se studenti nového předmětu na Technické fakultě podrobně seznámí s legislativou, platnou pro jejich provozování. Jak známo, s drony je zakázáno létat bez souhlasu majitele nad soukromým pozemkem, v noci, v bezletových zónách nebo nad silnicemi a železnicemi.

Podobné články

Rychlé odkazy

Shop ČZU

Point One

CVPK

Klub absolventů

Poníček

Kariérní centrum

Skip to content