Soutěž nazvaná „2022 Youth Hackathon for Reducing Food Loss and Waste“ se konala ve druhé polovině roku 2022 a zúčastnilo se jí více než 60 týmů z 21 zemí. Po třech náročných výběrových kolech se devět týmů dostalo na přední místa ve třech kategoriích: Nová služba, Nový vzor a Nová technologie. Tým NOSATOR-FLOW se umístil na třetím místě v kategorii Nová služba s projektem nazvaným „Nový systémový poradenský nástroj ke snížení potravinových ztrát a plýtvání potravin v Kambodži“ . Vedoucí vítězných týmů byli pozváni k osobnímu převzetí ceny.
Slavnostní předání cen se uskutečnilo během 7. globálního fóra lídrů pro zemědělskou vědu a technologii GLAST-2023, které se konalo v čínském městě San-ja ve dnech 25. až 28. října 2023. Fórum bylo zaměřeno na Vědu a technologii pro transformaci globálních zemědělsko-potravinářských systémů.
GLAST-2023 nabízí platformu pro dialog vedoucích představitelů zemědělských technologických institucí a mezinárodních organizací podporujících udržitelný rozvoj zemědělství prostřednictvím technologických inovací. Zatímco svět čelí mnoha výzvám ovlivňujícím globální potravinovou bezpečnost, bezmála 600 delegátů z více než 50 zemí zkoumalo různé úrovně otevřené spolupráce v zemědělské vědě a technologii.
Další podrobnosti ZDE.
Podobné články
Výzkum na Provozně ekonomické fakultě ČZU má mnoho podob. Od analýzy potravinové soběstačnosti až po využití umělé inteligence při čtení starověkých písem. Tuto tematickou i metodologickou šíři potvrzují dvě nejvyšší fakultní ceny, které letos získaly vědkyně Provozně ekonomické fakulty.
Vánoce jsou tradičně spojovány s řadou zvyků a symbolů, mezi něž patří i typické pokrmy. Na českém štědrovečerním menu zaujímá výsadní postavení rybí polévka a nesmí tu chybět další kapří delikatesy… Kapr smažený, kapr načerno, kapří hranolky, kapr na tisíc

